DE toekomst is nu!

Ἀριστεία anno MMXIX

 

Al sinds 2012 strijden de Cygnianen elk jaar weer tegen elkaar in een epische strijd tussen de jaarlagen. Al sinds 2012 leggen wij onze dagelijkse bezigheden stil om ons te begeven in een ware gymnasialisiteitstoets. Al sinds 2012 testen wij elk jaar welke klas superieur is: Aristeia!

 

Aristeia: de klassenstrijd waarin elke klas tegen elkaar strijdt op zeer uiteenlopende onderdelen, om zo te bepalen welke klas échte helden bevat. Een traditie, diep geworteld in het Cygnus, waarbij elke winnaar eeuwige en heroïsche roem verkrijgen.

 

Wordt jouw klas degene die de – weliswaar plastic – beker verkrijgt, en nog jarenlang bezongen zal worden als de enige echte winnaar van de Aristeia? Of wint jouw klas de sfeerbeker, door elkaar non-stop enthousiast aan te moedigen, en zich het origineelst aan te kleden? Straalt jouw klas straks één thema uit, met matchende shirts en gezichtsverf? Verkrijgen jullie straks alle punten bij de onderdelen of belanden jullie onderaan het scorebord? Er is maar één manier om er achter te komen: op 6 en 7 juni zullen de klassen tegen elkaar strijden in de Aristeia!

Hieronder een overzicht van de winnende klassen uit vorige jaren:

MMXII 2D  4A

MMXIII 2C  4A

MMXIV 2A  3B 5A

MMXV   2A  4A 5C

MMXVI 2C  3B 5B

MMXVII 2A 3B 5B

MMXVIII 2C 3A 5E

 

Thema

 

De toekomst is nu!

 

Hoe ziet onze toekomst eruit? Eindelijk kan jij je eigen toekomstplannen gaan verwezenlijken. Worden jullie een gezellige boel docenten, hardwerkende vuilnismannen of is de aarde allang vergaan? Dit jaar mag elke klas op het Cygnus zijn eigen toekomst vertegenwoordigen tijdens Aristeia. Ga je winnen door de strijdlust van de klimaat spijbelaars, of door de slimheid van dokters?

 

Welke klassen zullen dit jaar de scoreborden domineren? Worden het de politici, de verpleegsters, of toch de topsporters? De acteurs of advocaten? Maar het mooie is: elke toekomst heeft gelijke kansen! Alleen door je best te doen zal jouw klas Aristeia winnen. Dus trek je verkleedkleren aan en ga de strijd aan!

 

Let the games begin!

SPELREGELS VAN ARISTEIA 2019

Omdat we willen dat de Aristeia 2019 zo goed en sportief mogelijk verloopt, zijn hier een paar basisregels waar iedereen zich aan moet houden. Als je dat niet doet, kunnen er strafpunten volgen.

 

  1. Iedere klas doet mee aan alle onderdelen van de Aristeia.

 

  1. De klas mag zelf bepalen wie van de klasgenoten aan welk onderdeel meedoet. Let hierbij op overlappende onderdelen!

 

  1. Voor ieder onderdeel zijn er punten te winnen die vooraf vaststaan. De jury van elk onderdeel beslist welke klas welke punten wint, en die jury heeft altijd gelijk.

 

  1. Voor de tussenstand, onderdelen, inhoud en eventuele veranderingen: houd de website in de gaten! http://www.cygnusaristeia.com/

 

  1. De klas moet een eenheid uitstralen, door middel van kleding, accessoires et cetera. Een geheime jury zal tijdens Aristeia de inzet en eenheid van klassen observeren. De klas die dit het beste weet uit te stralen, wint de Aristeia ‘sfeerbeker’. Deze kan verkregen worden door onder andere het aanmoedigen van eigen team, opvallende posters, originele outfits, et cetera. Maar vooral door samenwerking uit te stralen!!!!

 

  1. Voor alle onderdelen met een tijdsduur geldt dat elke minuut te lang je klas strafpunten oplevert. Voor de onderdelen met deadline geldt dat een te late inlevering betekent dat er niet meer naar gekeken wordt en de klas dus 0 punten krijgt.

 

  1. Zorg dat je plekje in de kantine aan het eind van de dag opgeruimd is. Vooral geldt: rommel levert strafpunten op!

 

  1. Kom op tijd en houd de mededelingen op het roosterbord en de website in de gaten.

 

  1. Moedig je klasgenoten aan! Aristeia is dé tijd om je klassen-spirit te laten zien en elkaar te supporten! Door samen te werken kun je winnen!!!!

DE ONDERDELEN

 

Opening – alle leerjaren

Dit jaar moet de Aristeia natuurlijk ook weer grandioos geopend worden. Elke klas mag door twee leerlingen kort geïntroduceerd worden, met natuurlijk de kans om uit te leggen waarom jullie klas de beste is. De opening is dé kans om met een knallende toespraak te laten zien dat jouw klas de beste is, doe dit aan de hand van een knallende elevator pitch, en zet de toon voor Aristeia MMXIX!

Versieren – alle leerjaren

Ja hoor, daar is het weer: het enorm oude en (bijna even) geliefde onderdeel versieren. Iedere klas krijgt zijn eigen stukje van de kantine om te versieren met zoveel prutsels en frutsels als je maar wilt. De jury zal beoordelen op het stukje kantine en posters, maar ook net zo belangrijk is het opruimen. Nog vóór het onderdeel dans dient de kantine eruit te zien alsof de eersteklassers net corvee hebben gehad: brandschoon dus. De jury schroomt  niet om om flink wat strafpunten uit te delen als er nog spullen van een klas rondzwerven. Opruimen geblazen dus. Behalve opruimen waardeert de jury creativiteit en milieuvriendelijkheid (denk aan versieringen die je niet meteen na de Aristeia weggooit), dus steek je handen uit je mouwen!

 

Sport – alle leerjaren

Sport is ieder jaar weer één van de hoogtepunten van Aristeia, waarbij iedere klas zijn sportiviteit en talent mag laten zien en dit jaar is geen uitzondering. Dit jaar is sport buiten bij het sportveld Taba en in de gymzaal boven, waar de jaarlagen het tegen elkaar zullen opnemen in drie verschillende onderdelen: voetbal, hockey en basketbal (in de gymzaal). Voor hockey en voetbal heb je een team nodig dat bestaat uit zeven spelers en bij basketbal speel je 3 tegen 3, we zijn op zoek naar leerlingen die stuk voor stuk fanatiek én sportief zijn. Trek je scheenbeschermers uit de la en ga de strijd aan!

 

Estafette in het Oosterpark – leerjaar één, twee, drie en vier

Met de hele klas zoveel mogelijk rondjes rennen, klinkt niet zo moeilijk toch? Iedereen kent het principe: nadat je een rondje hebt gerend het stokje doorgeven aan de volgende. Een paar regels zijn er echter wel. Ten eerste moeten alle fietsen buiten het park geparkeerd worden. Er wordt verzameld ten noorden van het bruggetje in het park – Door de aanplant lopen levert strafpunten op, dus blijf op de paden! Er mogen vijftien leerlingen uit de klassen een, twee, drie en vier tegelijk rennen, dus zorg dat er zoveel mogelijk leerlingen naar het park komen!

 

Algemene kennisquiz – alle leerjaren

Wist je dat Londen officieel een bos is omdat er zoveel bomen groeien dat de stad aan de standaarden van een bos voldoet? En dat ananassen in je mond prikken omdat zij, terwijl jij hen eet, jou technisch gezien ook eten door vlees afbrekende enzymen? En dat 30% procent van de Amerikaanse jongeren gelooft dat melk uit de fabriek komt? Als je gespot had dat het laatste feitje niet waar was – dan ben jij misschien wel de geknipte kandidaat voor de Algemene Kennisquiz. Stuur de twee leerlingen (met mobiele telefoon!) met het meeste algemene kennis om de strijd aan te gaan!

Klassiek vertalen – alle leerjaren

Hoe kan het klassiek vertalen ontbreken? De opdracht is simpel: leerjaar 1 t/m 4 krijgen een Nederlandse tekst en vertalen die naar het mooiste Latijn, leerjaar 5 krijgt een originele tekst in het Grieks of Latijn en zullen die moeten vertalen naar het Nederlands. Dus vaardig je twee meest gymnasiale leerlingen uit om de eer van je klas te verdedigen.

 

Frans – alle leerjaren

Nomineer voor dit onderdeel de twee leerlingen die iedereen out-shineden tijdens ‘Les trois petits cochons’ om de strijd aan te gaan met de andere ‘méchant loups’. Laat zien dat jullie het best opgelet hebben tijdens de Franse les en pak tous les points!

 

Duits – alle leerjaren

Voor dit onderdeel heb je twee klasgenoten nodig van wie het Duits verder gaat dan het bestellen van ‘ein Berlinerbol’ op vakantie, en die zowat echte Deutscher zijn. Alleen zij zullen in staat zijn een uitdagende, maar vooral Duitse, opdracht te volbrengen!

 

Kunst – alle leerjaren

 

De Nachtwacht is het bekendste schilderij van Rembrandt van Rijn. Het is een schutterstuk, en het laat een Amsterdams schuttersgilde zien uit de 17e eeuw. Wat het schilderij onderscheidt van andere schuttersstukken uit die tijd, is de levendige voorstelling. Het voelt meer aan als een theaterscène dan dat de figuren op een statische manier poseren voor het schilderij.

 

OPDRACHT

De afgebeelde figuren op de Nachtwacht waren schutters, een belangrijk beroep in de 17e eeuw. Het was een lokaal leger dat de stad beschermde tegen invallers. De tijden veranderen, en schuttersgilden bestaan niet meer, alhoewel je nog wel in dienst van het leger kan werken. Jullie bereiden je momenteel op school voor op de beroepspraktijk, en de meesten van jullie zullen een beroep uitoefenen in het jaar 2030. Elk persoon in de klas bedenkt wat voor beroep hij/zij dan zou willen uitoefenen, en hoe hij dit kan verbeelden. Dit kan door kleding of een object mee te nemen, of door het door een pose te symboliseren. Jullie maken met de klas een tableau vivant (vertaald betekent dit levende afbeelding) en fotograferen de voorstelling. De rol van de afgevaardigden voor kunst is die van de regisseur. Hij/zij heeft de taak om het moment voor de foto te organiseren en iedereen op een goede plek neer te zetten. Hij/zij bepaalt de compositie. Denk na over een goede plek met een goede lichtinval, en laat je inspireren door de levendigheid van de Nachtwacht! Tijdens de Aristeia week wordt de foto aan de docenten gepresenteerd en vervolgens beoordeeld. Je kan ervoor kiezen om het werk te presenteren als een afgedrukte foto of op het digibord.

 

Twee leerlingen presenteren de foto tijdens Aristeia.

Het wordt beoordeeld op;

Compositie

Verbeelding

Presentatie

Karaoke – alle leerjaren

Na succes vorig jaar is karaoke ook dit jaar weer een onderdeel tijdens Aristeia. Bereid in tweetallen een liedje voor dat past binnen jullie thema. Jullie maken hier samen een prachtige show van, denk dus bijvoorbeeld aan jullie outfit, met dance moves en het totale plaatje van jullie act! Er zal niet beoordeeld worden op de zuiverheid van jullie stemmen, maar op de hele performance. Doe je best, haal alles uit de kast en moge de beste winnen! Let op: twee leerlingen en maximaal 2 minuten!!!

 

Loesje – leerjaar drie, vier en vijf

Iedereen kent de grappige, scherpe uitspraken van Loesje, en het wordt tijd om er zelf eens één te maken! Per klas mogen twee leerlingen de uitdaging aangaan om een grappige en pakkende uitspraak te verzinnen, die aansluit bij het thema.

 

Koken – alle leerjaren
Ook dit jaar mag je weer potten en pannen uit de kast halen en een koksmuts op je hoofd balanceren. Omarm je innerlijke Gordon Ramsay – misschien alleen zonder het schelden – en kook en bak je lekkerste gerecht. Elke klas maakt een gerecht dat typerend is voor jouw toekomst. De jury zal elk gerecht streng maar rechtvaardig beoordelen op smaak, originaliteit, vormgeving en in welke mate het bij jouw gekozen toekomst past. Na afloop moet elke klas zijn eigen kookgerei opruimen – bij achtergelaten troep zullen punten worden afgetrokken!

 

Schaken – alle leerjaren
Zette jij je vader als kind al schaakmat (misschien met een beetje hulp) en stuur jij paarden het hele speelbord over? Dan ben jij vast de aangewezen persoon om jouw klas te vertegenwoordigen bij het schaak-onderdeel. Per klas doen twee leerlingen mee die tegen andere deelnemers uit hun jaarlaag schaken: per leerjaar is er een winnaar!

Van ruilen komt huilen – leerjaar één en twee

Ben jij niet bang om op iemand af te stappen of zomaar bij een vreemde aan te bellen? Zwichten mensen voor jouw verkooppraatjes? Dan ben jij dé persoon voor het onderdeel ‘van ruilen komt huilen’. Bij dit onderdeel, speciaal voor de eerste en tweede klas, gaan twee leerlingen per klas met een envelop vol paperclips de straat op om deze in te ruilen voor een groter, handiger of origineler voorwerp. Degene met het uiteindelijk grootste, beste of origineelste onderwerp, verkregen door steeds te ruilen, wint! Valsspelen zorgt natuurlijk voor strafpunten. Zet hem op!

Poker – leerjaar drie, vier en vijf

Als je net zo’n strakke pokerface hebt als Lady Gaga of als je toevallig heel goed bent in kaarten tellen, behaal dan de overwinning op het poker-onderdeel! Per klas doen er 2 mensen mee, die al wel enigszins kennis moeten hebben van poker.

 

Fifa – alle leerjaren

Ook dit jaar hebben we weer een fifatoernooi. Er komt één winnaar uit per jaarlaag, degene met de beste virtuele voetbalskills. Twee leerlingen per klas doen mee, de wedstrijden zijn twee tegen twee. In de bloedstollend spannende wedstrijden zullen punten te verdienen zijn voor je klas, dus zorg dat je in topvorm bent!

Oudhollandse spelen – alle leerjaren

Snoephappen, spijkerpoepen, pollepel-lopen en zaklopen. Iedere echte Hollander kent deze spelen wel. Als echte oer-Hollander ben je hier aan het juiste adres! Twee leerlingen per klas mogen proberen op dit onderdeel te winnen!

 

Tafelvoetbal – alle leerjaren

Dit onderdeel was vorig jaar een groot succes dus zullen alle klassen ook dit jaar weer de strijd aangaan tijdens het felbegeerde tafelvoetbal. Echt voetbaltalent is hier niet voor nodig, slechts een pols die de poppetjes behendig weet rond te draaien. Kies de twee leerlingen met de beste hand- oog coördinatie uit de klas en let the games begin!

 

Pingpong – alle leerjaren
Het pingpongtoernooi is een ware Aristeia-klassieker. Ga jij iedere grote pauze naar ‘the Student Hotel’ om te oefenen? Ben jij het grote talent van jouw klas? Weet jij iedereen de tafel af te smashen? Doe dan mee! Elke klas kiest twee leerlingen die zich mogen inspannen voor de titel van Cygnus’ pingpong koning(in).

 

Muziek – alle leerjaren

Ook dit jaar is de Aristeia het moment om het muzikale talent van jouw klas te laten horen. Kies samen met je klasgenoten een nummer uit dat past bij jullie ’toekomst nu’ en vorm een bandje van minimaal twee personen. Leerlingen uit de klassen 1 en 2 spelen op schoolinstrumenten. Eigen instrumenten zijn alleen toegestaan voor leerlingen uit de klassen 3 t/m 5. Dit is in verband met het soundchecken, iets dat de hogere klassen beter afgaat. Door de jury wordt er beoordeeld op originaliteit, zuiverheid, samenspel en de link met het thema. Doe goed je best, want met dit onderdeel zijn er veel punten te verdienen! Let wel op want als het nummer langer dan 3 minuten duurt vallen er strafpunten!!!!

Vergeet niet bij je mentor aan te geven welke instrumenten je gaat gebruiken bij het muziekoptreden!!!

 

De aanwezige instrumenten zijn: 1 drumstel, 2 basgitaren, 2 elektronische gitaren, 2 akoestische gitaren, 1 keyboard, 4 microfoons, percussie instrumenten en versterkers. Blazers etc. mogen hun eigen instrument meenemen.

 

Vossenjacht – leerjaar één, twee, drie en vier

The ultimate speurtocht… Ook dit onderdeel doet weer mee dit jaar! Verschillende zesdeklassers zullen verkleed ronddwalen door de buurt (zie Aristeia-site voor het gebied), en het is aan drie leerlingen uit de eerste, tweede, derde en vierde klas de taak om in een uur tijd zoveel mogelijk van deze vossen te spotten! Dus neem vooral je verrekijker mee, maar kom eerst in de vergaderzaal de scorelijst ophalen. Alleen verplaatsing per voet is toegestaan! Valsspelers zullen worden gestraft met ongelooflijk veel strafpunten. Dus let goed op!

 

Debat – leerjaar drie, vier en vijf
Is Donald Trump de beste president die de VS ooit heeft gehad? Waarschijnlijk niet (ook al vindt hij zelf van wel), maar toch moet je deze en andere absurde stellingen kunnen verdedigen tijdens de jaarlijkse woordenstrijd van het Cygnus. Debat-ervaring is niet nodig, maar een goed onderbouwde mening, die dan wel niet je eigen is, zeker. Scherpe argumenten en felle eloquente uitspraken zullen je om de oren vliegen in dit ongetwijfeld spannende lagerhuisdebat.

 

Dans – alle leerjaren
Natuurlijk kan het onderdeel dans niet ontbreken. Elk jaar laten de Cygnianen weer een indrukwekkend staaltje danskunsten zien, en dit jaar is dat weer het geval. Zwaai met je haar in de rondte, doe de dab als een echte basic bitch of dans op DJ Paul Elstak als een echte gabber. Hoe je het doet mag je zelf invullen, maar jouw dans moet het toekomstbeeld van je klas naar voren brengen. Zorg dat het 2 tot 5 minuten duurt en dat er minimaal 4 leerlingen meedansen. Het spreekt vanzelf dat de muziek tijdig bij de technici ingeleverd is. Mail dit uiterlijk woensdag 5 juni, als MP3 bestand met de naam van de klas erbij naar aristeiamuziek@gmail.com. Je begrijpt geen muziek op tijd bij de technici, is geen dans!!!! Er wordt beoordeeld op originaliteit, de link met het thema, de samenwerking, techniek en duur van de dans. Dus zoek een leuk nummer uit en begin maar met je heupen te draaien!

 

Vlog – alle leerjaren
Ook dit jaar levert elke klas weer een vlog in van hun aristeia-ervaring. De vlog moet minstens twee minuten lang zijn en van allebei de dagen materiaal bevatten. Dus haal je inner Enzo Knol naar boven en begin met vloggen! De vlog moet op Youtube upgeload worden en de link gemaild naar cygnusaristeia@gmail.com om uiterlijk 14.00 uur op de vrijdagmiddag.

 

Feest
Tijdens het feest op vrijdag 7 juni in de Q-Factory worden de winnaars van dit jaar bekend gemaakt! thema